Biologický podzim

Od začátku letošního školního roku se studenti naší školy zúčastnili řady aktivit, které jsou spojené s biologií a přírodou.

V říjnu jsme vyrazili na akci pořádanou Českou ornitologickou společností. Jednalo se o Světový festival ptactva v Ptačím parku Mnišské louky. Prošli jsme si tuto lokalitu, dozvěděli jsme se, co nového zde ornitologové chystají. Součástí akce byl také odchyt a kroužkování ptáků.                                                                                      

Další akcí byla brigáda pořádaná společností Čmelák v mokřadech v Jablonném v Podještědí. Zde jsme pomáhali shrabávat posekanou trávu a vytrhávat rákos, kterým tůně zarůstají. Není nad to strávit den v „broďačkách“ 🙂     

 Biologie měla rovněž zastoupení na Noci vědců. Děkuji studentům, kteří v laboratoři biologie provázeli návštěvníky. A že jich nebylo málo.
Na „Den stromů“ se studenti sekundy vypravili s dendrologem panem Zdvořákem do městského parku. Dozvěděli se mnoho zajímavostí o stromech, které zde rostou – odkud pocházejí, jak je poznáme, jak je můžeme využít.

Seminář biologie se zúčastnil exkurze do „Nemocnice Česká Lípa“. Studenti si prošli řadu oddělení, kde se dozvěděli, co je náplní některých vybraných profesí. Zájemci o studium lékařství měli navíc možnost strávit dopoledne na patologii.

K rozhodování maturantů „co dál“ určitě napomohlo setkání s absolventy školy, kteří studují biologické obory.
Ti si pro současné studenty připravili informace o přijímacích zkouškách a studiu na vysoké škole přírodovědného zaměření.
 
V listopadu jsme ve škole přivítali paní Jelínkovou, která studentům přiblížila, co obnáší chovat včely. Přivezla s sebou ukázat řadu pomůcek, bez kterých se včelař neobejde. Nechyběla ani ochutnávka medu.

Zatím poslední akcí byla brigáda v Ptačím parku Mnišské louky. Pomáhali jsme zde se zazimováním parku (stahovali jsme klestí, uklízeli odpadky).

No a co nás v nejbližší době čeká? Koncem listopadu přivítáme na škole parazitologa, který nám představí i ty méně známé parazity.

Fotografie z akcí najdete v galerii. 

Lenka Tulková