Návštěva Polska – eTwinning

Ve dnech 9.-11.6. 2011 se vybraní studenti ze sekundy a kvarty B zúčastnili zájezdu do Polska. Zájezd v celkové hodnotě 100 000 KČ si mohli dovolit díky výhře získané za e-twinningový projekt Top10Favourites.

               Cesta do Katowic trvala i s menším zádrhelem na hranicích neuvěřitelných 8 hodin. V Ostravě se k nám přidal průvodce a po jednoznačném hlasování jsme se usnesli vynechat prohlídku Katowic a razili jsme si rovnou odpočinout do hotelu Euro.

               Podmínkou cesty byla návštěva partnerské školy v Rude Slaśce, což jsme uskutečnili hned druhý den. Oficiálně nás přišla přivítat paní ředitelka a následovala krátká prohlídka školy. Program mohl začít. V první řadě jsme byli rozděleni do skupin a obdrželi seznamovací dotazníčky. Na řadě bylo zpívání lidových písniček a na závěr nás čekali scénky situací ze všedního života. Poláci mluvili polsky, Češi česky.

               Do Osvětimi jsme jeli se smíšenými předtuchami. V koncentračním táboře, skládajícím se ze tří částí- Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau a Auschwitz III-Monowitz, zemřelo dle posledních odhadů na 2 miliony Židů. Umožněno nám bylo projít si Auschwitz I jehož součástí byli i expozice v koncentračních blocích. Nejdepresivněji působily osobní věci zemřelých, jež byly ve velkých hromadách nakupeny za vitrínami.

               Otřesné, ale poučné zážitky, jsme si vykompenzovali návštěvou solných dolů- WIELICZKA. Zdánlivě nekonečné prostory ve 135 metrech pod zemí předčily veškerá naše očekávání. Solné podlahy, sochy, zdi, stropy a reliéfy i figurínové simulace života horníků byly o poznání veselejší.

               Poslední den jsme strávili v historickém městě Krakowě-bývalém sídle polských králů, často srovnávaném s matičkou Prahou. Hrad Wawel, Krakowské náměstí a tržiště Sukiennica – hlavní trháky tohoto dne. Na tržnici většina z nás utratila zbytek peněz a konečně šťastna se mohla vrátit domů.

               Počasí bylo ideální k návštěvě polských památek, a tak byla celá skupina spokojena. Cesta zpět ubíhala o poznání rychleji a domů jsme dorazili v pozdních večerních hodinách. Naše návštěva posílila partnerské vztahy obou škol, doufáme tedy, že budeme v e-twinningových projektech pokračovat i nadále!

Napsala Klára Teplá- studentka kvarty B

etwinning_polsko_20011_01.jpgetwinning_polsko_20011_02.jpgetwinning_polsko_20011_03.jpgetwinning_polsko_20011_04.jpg