S Ladislavem Ziburou pěšky mezi buddhisty a komunisty

Ve středu 12. února navštívil naše město mladý český cestovatel Ladislav Zibura. S radostí jsme uvítali, že nepřednášel jen pro českolipskou veřejnost, ale udělal si čas i na naši školu, která v tento den naplnila kino Crystal až po okraj. Ladislav rád cestuje pěšky, protože mu to podle jeho slov umožňuje lépe poznat zemi především podle obyvatel.

Rád se setkává s lidmi přímo v jejich domácnostech, poznává jejich zvyky, zájmy nebo tradiční jídla. Zkouší, jak funguje dobrosrdečnost a pohostinnost. Kulturní a přírodní památky jsou potom na jeho cestách příjemným bonusem.

Z přednášky jsme se dozvěděli spoustu věcí o tom, jak žijí obyčejní lidé v Nepálu a v Číně, jak se dá domluvit s lidmi, kteří ovládají pouze svůj rodný jazyk, jak může být cesta zábavná, ale také velmi nebezpečná. Vše bylo doprovázeno promítáním autorových fotografií a krátkých videozáznamů s velmi vtipnými komentáři.

Nadšení studentů bylo obrovské díky Ladislavovu velmi sympatickému projevu, který byl často doprovázen salvami smíchu ze sálu. Někteří studenti si po skončení přednášky došli pro autogram do poslední Ladislavovy knihy Prázdniny v Evropě a také s ním prohodili pár slov o cestování. Z ohlasu studentů bylo zřejmé, že v leckom přednáška probudila touhu po dobrodružství a rádi by okusili něco podobného jako pan Zibura.