Fyziklání online 2023

Naši žáci se každoročně účastní mezinárodní fyzikální online soutěže Fyziklání online, kterou pořádá MFF UK. Letos se soutěže účastnilo neuvěřitelných 1260 týmů z 64 zemí světa (loni 1037 a 62). 

Gymnázium zastupovaly tři týmy. Soutěž probíhá tak, že mají žáci přes počítač zadány velmi pěkné a zároveň obtížné úlohy, které v  týmu  postupně řeší a dostávají tak další zadání.  V soutěži nechybí  tzv.„Hurry up“ fáze, kde jde nejen o správnost, ale také o rychlost. V této opravdu velké konkurenci jsme obstáli. Nejlepšími týmy byly týmy „Niva ve stavu beztíže“ v nejvyšší kategorii A a tým „Koňský salám“ v kategorii B. 

 Niva ve stavu beztíže – Adam Špindler, Marie Šolínová, Lukáš Motlík, Barbora Lazorová a Vojta Kašpar  získali 128. místo ze 337 v kat A, 267. místo z 1260 celkově. 

Koňský salám – Max Petrnoušek, Bohdan Komkov, Vojtěch Bogar, Adam Filip – 126. místo ze 323 v kat B, 466. místo z 1260 celkově. 

Děkujeme všem třem týmům a gratulujeme k pěkným výsledkům. Věříme, že podobné soutěže žáky motivují v dalším studiu fyziky. 

 Monika Váňová a Zdeněk Ježák