Exkurze Polsko, SRN – 2. den

Exkurze Polsko, SRN – pátek 26. května

Druhý den ráno jsme v hostelu posnídali a poté nastoupili do autobusu, který nás zavezl do solného dolu v nedalekém městečku Wieliczka. Nejprve jsme museli sestoupit několik desítek  pater po dřevěných schodech. Během 3,5 km dlouhé prohlídky nám paní průvodkyně v angličtině představila historii dolu a souvislosti s Krakowem. Byli jsme překvapeni rozlehlostí podzemních prostor, z nichž jsme přitom navštívili jen nepatrnou část (celkem je zde přes 300 km chodeb a komor). Všude se třpytily krystalky soli a někteří zvědaví odvážlivci dokonce jejich salinitu otestovali. Cestou jsme narazili na různé solné prameny, nasvícené podzemní jezero, sochy horníků a panovníků. Před koncem prohlídky jsme došli do monumentální kaple sv. Kingy, jejíž strop je zdoben nádhernými lustry, které jsou také ze soli. Bylo zde i několik 3D obrazů, vytesaných do solné stěny, např. „Poslední večeře“ podle slavného obrazu Leonarda da Vinci. V létě se zde konají různé koncerty.

Po adrenalinové cestě jakýmsi podivným výtahem z hloubky 135 m zpátky na zemský povrch jsme si nakoupili v obchůdku koupelovou sůl, slánky, někdo i čokoládu se solí pro své blízké.

Z Wieliczky jsme se vrátili do Krakowa a po obědě pokračovali v prohlídce historického centra. Nejprve jsme zašli k věžím, které byli v minulosti součástí městského opevnění (Floriánská věž, Barbakan). Poté jsme se vraceli k náměstí kolem Muzea Czartoryskich, jehož hlavním magnetem pro milovníky umění je Leonardův obraz „Dáma s hranostajem“. Někteří studenti z naší výpravy později zjistili, že mohou po předchozí rezervaci muzeum jako studenti navštívit doslova za pár drobných (1 zl/os), čehož rádi využili. Z náměstí jsme pokračovali kolem Jagellonské univerzity, Biskupského paláce (působil zde Karol Wojtyla, jediný papež ze zemí bývalého komunistického bloku), Františkánského kostela (založili františkáni z Prahy), Baziliky Nejsvětější Trojice, Kostela sv. Petra a Pavla. Polsko je skutečně „zemí kostelů a katedrál“. Naším cílem byl vrch Wawel s Královským hradem. V rozsáhlém areálu jsme si po krátkém rozchodu prohlédli katedrálu sv. Stanislawa a Václava, vystoupili jsme na Zikmundovu věž s velkým zvonem a výhledem na historické centrum, a prohlédli jsme si také hrobky významných osobností polských dějin – kromě králů jsou zde pohřbeni např. Tadeusz Kościuszko, Adam Mickiewicz, Józef Klemens Piłsudski a Władysław Sikorski.

Z Wavelu jsme se vrátili zpátky na Rynek Glówny. a to již byl nejvyšší čas na doplnění kalorií. Mnozí z nás si opět dali pirohy, někdo speciální bagetu nebo klobásu. Z celého dne jsme vstřebávali spoustu zážitků, takže se nám nějak nedařilo rychle usnout, z čehož naši páni učitelé nebyli zrovna nadšeni.

Běla Štěpánková, 3.A